5 elemente pentru o fotografie reusita
Sfaturi Foto
Te-ai intrebat vreodata de ce unele fotografii iti atrag atentia mai mult decat altele? De ce unele sunt memorabile si ce le confera aceasta calitate?
Fie ca ne referim la reclamele pe care le observam zi de zi sau la imaginile de pe Instagram, cele care ne raman in amintire sunt complexe din punct de vedere stilistic si, de cele mai multe ori, simple din punct de vedere creativ.
In fotografie, compozitia este scheletul fotografiei. Aceasta se refera la modul cum iti aranjezi subiectul in cadru – si tot ce se afla in acesta pentru a sustine povestea vizuala. Ca o scurta introducere, pentru a fi sigur ca vei scoate tot ce e mai bun din fotografie, poti aplica regula treimilor. Aceasta inseamna impartirea cadrului in noua parti egale, prin doua linii orizontale si doua linii verticale, oferindu-ti patru puncte de intersectie, perfecte pentru alinierea subiectului sau elementelor ce alcătuiesc compoziția. Ce vei obtine aplicand regula treimilor? O estetica a fotografiei mai reusita si un aspect profesionist.
Daca esti pasionat de fotografie si ai o vaga idee despre elementele care alcatuiesc una reusita, articolul nostru va clarifica mai bine informatiile deja stiute:
1. Încadrarea este tehnica prin care aducem subiectul nostru în prim-plan. O încadrare reusita pune in context tot ce trebuie sa stii despre subiect sau adauga intensitate fotografiei. Aceasta tehnica depinde de creativitatea fiecarui fotograf. Recomandarea noastra este ca atunci cand realizezi fotografii in natura, sa incerci sa gasesti diferite elemente cum ar fi marginile unor stanci sau crengi de copaci pentru a realiza o rama, fiindca contrbuie la un efect dramatic mai puternic. De asemenea, atunci cand fotografiezi persoane, evita sa tai subiectul la genunchi sau incheieturi.
2. Fundalul are un mare impact asupra compozitiei fotografiei. Cu acesta poti sa incarci fotografia intr-un mod inutil sau poate contribui la spunerea unei povesti. In compozitiile puternice, cum ar fi portretele sau fotografiile macro, ideal ar fi ca fundalul sa fie unul neutru, fara alte elemente. In fotografiile macro, recomandam ca subiectul sa acopere tot cadrul. Insa daca realizezi street photography si subiectul este insusi orasul, iti sugeram sa te ghidezi dupa linii pentru a conferi adancime fotografiei. O alta metoda este sa folosesti fundalul in contrast cu subiectul pentru a-l scoate in evidenta pe ultimul sau sa mergi in directia opusa, blurand fundalul. In orice caz, fie ca doresti ce acesta sa aiba un rol important sau nu in fotografia ta, nu uita ca te poate ajuta sa creezi un context mult mai sugestiv, sau dimpotriva, iti poate aglomera cadrul.
3. Lumina in fotografie poate influenta atmosfera, culorile, texturile si in final, intreaga poveste. Spre exemplu, lumina naturala iti creeaza umbre mai intense intr-o zi insorita, iar atunci cand soarele este in nori, aceasta devine difuza si mai putin puternica. Cele mai bune momente de fotografiat in lumina naturala sunt orele apropriate de apus si de rasarit, pentru ca lumina soarelui vine doar dintr-un unghi si nu se afla deasupra ta.
4. Perspectiva se referă la unghiul din care realizezi fotografia, oferindu-ti in acelasi timp posibilitatea de a te juca cu dimenisuni si adancimi. Unghiurile adânci oferă privitorului o experienta imersiva si adauga credibilitate intregii compozitii. Poate cel mai simplu mod de a crea o perspectiva puternica in fotografiile tale este sa te ghidezi dupa linii. Sper exemplu, liniile cele mai intalnite in fotografii sunt drumurile, potecile sau podurile.
5. Culorile potrivite pot da viata unei fotografii, aducand atentia asupra subiectului si creand un efect vizual puternic. Iti recomandam sa te folosesti de complementaritatea culorilor (rosu-verde, albastru- portocaliu, mov-galben) pentru a crea contrast si pentru a face fotografia mai atractiva. O alta modalitate este sa gasesti doar un „strop de culoare” (rosu sau galben) intr-un fundal mai simplu, deoarece creeaza un punct focal puternic. De asemenea, tine cont si de faptul ca exista culori dominante (rosu, galben si portocaliu) care atrag atentia mai mult decat cele „retrase”, care se pierd in fundal (albastru, verde, mov). Combinatiile dintre acestea sunt cele mai puternice din punct de vedere vizual.
Fotografia este o arta complexa, in care micile detalii fac diferenta. Daca ti-a placut articolul, vei gasi mai multe sfaturi si recomandari pe blogul nostru.