5 moduri de a evidentia un subiect

O fotografie buna ar trebui sa fie usor de inteles. Adica, trebuie sa intelegi destul de repede imaginea, atat din punct de vedere vizual, cat si ca mesaj. Asta nu inseamna ca trebuie sa nu lasi loc pentru diferite interpretari. Daca faci o fotografie de produs, in care promovezi un articol vestimentar, iar modelul este asezat pe un scaun si imediat ce oamenii o vad spun „ce scaun frumos!”, exista o problema!

evidentierea subiectului in fotografie

Este important sa existe intrebarea „Cum voi evidentia obiectul fotografiei?”. Pentru a evidentia obiectul principal al unei fotografii si a face astfel intelegerea mai intuitiva, exista cateva sfaturi mici despre cum se poate face acest lucru: 

1.Liniile

Diferitele linii dintr-o fotografie ghideaza ochiul. Folosind in mod judicios liniile si facandu-le sa converga catre subiect, putem ghida privirea direct catre subiectul fotografiei. 

2. Contraste

Ochiul uman iubeste contrastul! De aceea, ar trebui folosit foarte mult in compozitia fotografiilor, deoarece ajuta la ghidarea ochiului exact acolo unde se doreste. Contrastul poate lua multe forme diferite, iata cateva exemple:

Contrast luminos: majoritatea fotografiei este cufundata in umbra si un singur obiect este iluminat de o raza de lumina.

Contrast de culori: o scena de padure in tonuri de verde si maro, si un model cu o rochie roz creeaza un contrast coloristic.

Contrast de saturatie: o scena unde totul este cenusiu, cu exceptia unui balon rosu aprins.

Contrast de temperatura: o scena in aer liber cu lumina foarte rece in tonuri de albastru si o fereastra a casei din care iese o lumina portocalie foarte calda.

Contrastul miscarii: o scena in miscare si neclara, in timp ce un subiect este imobil, perfect focalizat.

Contrastul poate lua multe forme. Cheia este sa faci ca subiectul, dintr-un motiv sau altul, sa iasa in evidenta de restul scenei.


3. Lumina

Este important ca subiectul sa fie expus corect, nici prea luminos, nici prea intunecat (cu exceptia cazurilor speciale, cum ar fi o silueta iluminata din spate, de exemplu). Odata ce subiectul este bine luminat, restul este mult mai putin important. Desigur, ar trebui sa eviti blocarea completa a fundalului, dar o mica doza de subexpunere sau supraexpunere este o modalitate buna de a scoate in evidenta subiectul fotografiei.

4.Profunzimea campului vizual

Adancimea de camp este una dintre cele mai simple modalitati de a directiona atentia asupra subiectului imaginii. Trebuie doar sa alegi cea mai mica adancime de camp posibil, deschizand diafragma cat mai mult posibil si concentrandu-te asupra subiectului. In acest fel, subiectul va fi focalizat si restul nu, iar ochiul este atras in mod natural de ceea ce este focalizat.  

punerea in scena a subiectului din fotografie

5. Punerea in scena

Punerea in scena a unei fotografii este un mod foarte puternic de a sublinia subiectul unei fotografii si de a concentra atentia privitorului asupra acesteia. Folosind punerea in scena, construim o poveste si nu detaliile vizuale, ci firul comun al povestii care ne va ghida privirea ca spectator catre un subiect. Punerea in scena este un instrument cu adevarat foarte puternic pentru a spune povesti cu fotografiile, pentru a promova ceva, dar este nevoie de multa gandire inainte de a face acest lucru, pentru a crea exact imaginea pe care o ai in minte fara a te baza pe intamplare.

Exista intr-adevar o multime de moduri de a evidentia un subiect atunci cand creezi o fotografie. O fotografie care nu are cu adevarat un subiect principal va fi terna si neinspiranta, mai ales cand vorbim de produse specifice ce trebuie promovate sau sedinte foto familie. De aceea, sfaturile de mai sus pot fi utile pentru a focaliza atentia privitorului pe un anume subiect