Expunerea in fotografie – Setarea expunerii in fotografia de evenimente

Ce este “expunerea”

Expunerea corectă a unei fotografii se referă la setarea adecvată a parametrilor camerei pentru a obține o imagine care nu este nici prea întunecată, nici prea luminoasă, ci reflectă fidel detaliile scenei capturate. Aceasta implică echilibrarea celor trei elemente esențiale ale triadei expunerii: diafragma (aperture), timpul de expunere (shutter speed) și sensibilitatea ISO.

Expunerea corectă este adesea subiectivă și depinde de intenția artistică a fotografului. Ce poate fi considerat corect pentru o persoană, poate fi diferit pentru alta, în funcție de cum doresc să fie prezentată scena respectivă.

expunerea in fotografie setari aparat foto

Setari pentru o expunere corecta

Expunerea unei fotografii se împarte în două categorii: obținerea expunerii corecte direct din aparat și corectarea acesteia în postprocesare, folosind fișiere RAW.

Obținerea Expunerii Corecte Direct din Aparat

  1. Diafragma (Aperture): Controlul deschiderii obiectivului prin care trece lumina. Se măsoară în f-stop-uri (f/2.8, f/4, f/8). O diafragmă deschisă (f-stop mic) permite mai multă lumină, creând o adâncime de câmp mică, adică un fundal mai neclar. O diafragmă închisă (f-stop mare) permite mai puțină lumină, dar crește adâncimea de câmp, asigurând claritatea mai multor elemente din imagine.
  2. Timpul de expunere (Shutter Speed): Durata în care obturatorul camerei este deschis pentru a permite luminii să ajungă la senzor. Se măsoară în fracțiuni de secundă (1/250, 1/60) sau în secunde (1s, 10s). Timpul de expunere scurt îngheață mișcarea și reduce riscul de mișcare a camerei, în timp ce un timp de expunere lung captează mai multă lumină, fiind util în condiții de lumină scăzută sau pentru efecte de mișcare artistică.
  3. Sensibilitatea ISO: Măsura sensibilității senzorului camerei la lumină. Valori ISO mici (ISO 100, ISO 200) necesită mai multă lumină și produc imagini cu mai puțin zgomot. Valori ISO mari (ISO 1600, ISO 3200) sunt mai sensibile și permit fotografierea în lumină scăzută, dar pot introduce zgomot de imagine, afectând calitatea.

Corectarea Expunerii în Postprocesare cu Fișiere RAW

Fișierele RAW conțin toate datele brute captate de senzorul camerei fără a fi comprimate sau procesate. Aceste fișiere oferă o gamă largă de ajustări în postprocesare:

  1. Flexibilitate în Editare: Fișierele RAW permit ajustări extinse ale expunerii, balansului de alb, contrastului și saturației, fără a pierde calitatea imaginii. Acest lucru este esențial pentru corectarea greșelilor de expunere realizate în momentul captării.
  2. Detalii și Dinamica Gama: Fișierele RAW păstrează mai multe detalii în zonele de umbră și de lumină ale imaginii, permițând recuperarea detaliilor pierdute din cauza subexpunerii sau supraexpunerii.
  3. Control Avansat: Utilizarea software-ului de editare foto permite ajustări precise și selective ale expunerii, oferind control asupra fiecărui aspect al imaginii pentru a obține rezultatul dorit.

În concluzie, obținerea expunerii corecte direct din aparat implică o bună înțelegere și control al parametrilor camerei, în timp ce corectarea în postprocesare cu fișiere RAW oferă o flexibilitate sporită și posibilitatea de a rafina și îmbunătăți imaginea capturată.

expunere corecta in fotografia de eveniment

Cum se aplica in fotografia de eveniment (Botez – Nunta)

Practici Recomandate pentru Fotografia de Eveniment

  • Testarea Prealabilă: Înainte de începerea evenimentului, este important să se facă fotografii de test pentru a verifica setările camerei și a ajusta expunerea în funcție de condițiile de lumină.
  • Utilizarea Blitului: În situații de lumină scăzută, un blit extern poate fi de ajutor pentru a adăuga lumină suplimentară. Reflectoarele sau difuzoarele pentru blit ajută la obținerea unei lumini mai uniforme și mai naturale.
  • Monitorizarea Expunerii: Verificarea constantă a histogramelor și a previzualizărilor pe ecranul camerei ajută la menținerea expunerii corecte pe parcursul evenimentului.

Prin aplicarea acestor tehnici, fotografii de eveniment pot asigura capturarea imaginilor de înaltă calitate, indiferent de condițiile de lumină și dinamica momentului.