Fotografia de portret

Sfaturi pentru fotografii de portret reusite

Stiai ca orice fotografie în care apare o persoană este un portret? Provocarea acestui tip de fotografie vine din numerosii factori care influenteaza modul in care subiectul este surprins. Aici vorbim despre lumină, culori, props-uri, obiective foto, fundal sau setările camerei.

fotografia de portret

Noi ti-am pregatit câteva sfaturi si recomandari pentru fotografii de portret reusite:

Lumina

Cea mai bună lumină pentru portrete este lumina soft. Chiar dacă fotografiile în aer liber sunt ofertante din punctul de vedere al culorilor și fundalului, lumina solară nu va fi mereu de partea ta, creând umbre puternice și culori nenaturale. De aceea, recomandarea noastră este să foloești o lumina difuză, dintr-o sursă indirectă, cum ar fi o fereastră pentru un maxim de rezultate. O altă modalitate este sa folosesti un blitz portabil, care îți permite sa imbunatatesti contrastul și sa controlezi umbrele, contribuind la dinamismul fotografiei.

Culorile, props-urile si fundalul

Ține cont si de culorile cu care este imbracat subiectul. Daca vrei ca portetul tau sa aiba un aer clasic, indeamna-ti modelul sa se imbrace in tonuri pamantii sau neutre. Daca doresti sa aduci shock value, adauga un stop de culoare cum ar fi galben sau rosu. Aminteste-ti sa potrivesti balansul de alb al camerei cu lumina disponibila. Imaginile pot fi ulterior editate, insa există o anumită placere într-un cadru perfect needitat.

Folosirea de props-uri (de ex. tablite pe care sunt scrise mesaje, flori sau elemente de decor) poate fi utila in crearea unei anumite atmosfere, in special in fotografiile cu cei mici.

Recomandam ca in portrete fundalul să fie blurat. Adâncimea câmpului se modifica prin ajustarea diafragmei obiectivului. Majoritatea telefoanelor de acum au functii Bokeh care blureaza automat fundalul, fara sa-ti mai faci probleme. Distanta focala de 50 mm ofera cea mai precisa reprezentare a modelului, fara sa-i distorsioneze fata.

Pregateste-ti modelul

Un aspect foarte important în realizarea unui portret reusit este starea modelului. Fotograful trebuie sa fie sociabil si sa facă subiectul fotografiei sa se simta confortabil, relaxat si cu incredere in sine. Tine minte: nu toata lumea este obisnuita sa stea in fata camerei si poate deveni o experienta stresanta. Iti recomanadam sa faci small talk cu subiectul, sa-i explici ce fel de fotografii vrei sa faci si sa fii deschis la sugestiile acestuia. Nu ezita sa-i dai sfaturi modelului atunci cand simti ca portretele au mai mult potential – sa stea drept, sa ridice barbia sau sa se uite spre camera.

Sfaturi rapide:

1. Pune focusul pe ochi. Acestia creeaza o legatura cu privitorul, adaugand dinamism fotografiei.

2. Atunci cand realizezi fotografii cu copii, coboara la nivelul lor (la propriu), vorbeste-le frumos, incurajeaza-i si promite-le ca va veti distra.

3. Mareste ISO, astfel camera va fi mai sensibila la lumina si vei putea obtine imagini mai luminoase intr-un timp mai scurt.

4. Talia poate parea mai subtire daca subiectul se intoarce putin in lateral.

5. Ai grija sa nu tai din corpul modelului. Evita sa realizezi fotografiile taind genunchii, inchieturile sau cotul.

6. Incearca unghiuri diferite si distreaza-te.

Fiecare portret spune o poveste, insa aceasta trebuie sa fie bine luminata si compusa.