Fotografie automobile

Fie ca esti un fan al masinilor sau ai un automobil de care esti mandru si doresti sa-l imortalizezi, fotografia de automotive este pe cat de fun, pe atat de dificila. Bineinteles, daca vrei sa te rezumi la o poza facuta pe telefon, cu un filtru, nimic nu te poate opri.

fotografie automobil

Cu putina ghidare, poti obtine super fotografii cu masina ta:

1. Lumina

Tine minte ca cele mai bune momente pentru facut fotografii, the golden-hours, sunt la rasarit si la apus. Desi esti tentat sa iesi in mijlocul unei zile de vara sa-ti fotografiezi masina, umbrele formate vor fi puternice din cauza luminii aspre, iar vopseaua masinilor va reflecta ce e in jur, destul de puternic. De asemenea, recomandarea noastra este sa mentii ISO cat se poate de scazut.

2. Ai grija la reflexii

Masinile, in special cele noi, sunt stralucitoare si reflecta lucrurile din jur asemenea unei oglinzi. Poate deveni dificil sa surprinzi elementele de design atunci cand in masina se reflecta cladiri, copaci sau persoane. Daca esti blocat intr-o locatie aglomerata vizual, solutia este sa schimbi perspectiva – daca te pui pe jos, vei scapa de reflexia lucrurilor din jur, si vei ramane cu cea a cerului, care este mult mai in regula.

Super sfat: Ai grija sa nu incluzi propria reflexie în fotografie. Cea mai buna modalitate este sa pui camera pe un trepied, sa setezi autodeclansatorul si sa iesi din fotografie rapid.

fotografie autoturism

3. Tine cont de distanta focala

Pentru a o defini cat se poate de simplu, distanta focala influenteaza aspectul masinii cu cat te apropii sau te departezi de aceasta. In prima faza trebuie sa stabilesti care va fi aceasta, mai bine spus, cum vei fotografia masina – te vei pune pe jos, vei sta la nivelul farurilor sau vei lua cadre de la nivelul ochilor? Recomandam sa acorzi o atentie deosebita distantei si unghiului, pentru ca poti surprinde sau neglija detalii importante de design.

4. Masina in miscare

Unul dintre cele mai sugestive si impresionante tipuri de fotografie de automobile este cea in miscare. Inspira dinamism, putere si aventura. Modul prin care poti fotografia masina in miscare este sa fii si tu la fel. In aceasta situatie trebuie sa ai multa grija pentru a nu-ti pune viata in pericol. Desi fotografiile acestea sunt memorabile, pot fi dificil de realizat. Ai nevoie de doi soferi – unul pentru masina pe care doresti sa o fotografiezi, unul pentru masina in care te vei afla – de trafic scazut si ca vitezele ambelor masini sa fie similare. Camera va fi setata pe continuous shooting mode.

5. Culoare, fundal, natura

Culoarea masinii pe care doresti sa o fotografiezi este strans legata de lumina de care dispui. Unele vopseluri sunt mai stralucitoare, altele mai putin, asa ca in functie de masina, poti experimenta cu diferite conditii de lumina. Fundalul este, de asemenea, esential pentru a spune o poveste si pentru a fi sigur ca subiectul principal este masina. Acesta nu trebuie sa distraga atentia de la masina. Evita sa surprinzi cosurile de gunoi, liniile electrice sau alte masini.

Un fundal exceptional pentru masini, in special pentru cele mai mari, este natura. O combinatie intre o masina de teren si un fundal realizat din stanci poate fi sugestiva si sa spuna o poveste vizuala.