Setari ISO, sfaturi pentru incepatori
Cel mai probabil ai văzut această setare în aparatul de fotografiat sau în camera telefonului pe care le folosești și poate intuiești care este rolul ei. Însă noi ți-am pregătit câteva puncte pentru a înțelege mai bine ce înseamnă ISO, de ce este important și cum poți realiza imagini mai bune ținând cont de această setare.
„ISO” vine de la International Organization for Standardization, grupul care a stabilit standardele pentru sensibilitatea filmului fotografic la lumină.
ISO, așa cum am menționat și mai sus, este o setare a camerei care luminează sau întunecă o fotografie. Alături de timpul de expunere (shutter speed) și deschiderea diafragmei (aperture), ISO face parte din cele trei elemente de bază ale expunerii în poze.
Expunerea măsoară cantitatea de lumină care atinge senzorul camerei şi decide luminozitatea unei fotografii. Pe măsură ce ISO crește, cadrele devin mai luminoase. De aceea, ISO te poate ajuta să capturezi imagini în medii mai întunecate și îți oferă flexibilitate în ceea ce privește setările de diafragmă și setările de shutter speed. Spre deosebire de cele două elemente menționate anterior, ISO nu modifică cantitatea de lumină care intră în cameră atunci când luminează sau întunecă imaginea. Mai degrabă, ISO determină modul în care camera tratează cantitatea de lumină deja existentă după terminarea expunerii.
De ce este importanta cunoașterea ISO?
Rolul ISO este de a completa momentul atunci când timpul de expunere (shutter speed) și deschiderea diafragmei (aperture), nu oferă suficientă libertate pentru a crea o expunere corectă a luminii în circumstanțele date. Atât timpul de expunere, cât și deschiderea diafragmei pot fi folosite pentru a modifica expunerea, însă vin cu efecte secundare nedorite precum lipsa de control asupra clarității în mișcare.
ISO a fost introdus pentru a controla luminozitatea în mod independent de celelalte două elemente menționate mai sus, prin setarea sensibilității față de lumina care intră și a cantității de granulație pe imagine. De aceea, alegerea ISO poate face o mare diferență între fotografii. Valorile ISO scăzute, cum ar fi 300 și mai mici, produc, în general, o fotografie de calitate superioară. Fotografia de peisaj, de exemplu, este foarte potrivită pentru valori ISO scăzute. Ele împiedică fotografiile să pară prea expuse.
Ghid de utilizare ISO Pentru aparatul foto
ISO 100 – 200: Cea mai bună alegere pentru fotografierea în aer liber în zilele însorite. Imaginile ies clare, cu puțină granulație;
ISO 200 – 400: Potrivit în interior cu lumină ambientală, lângă o fereastră sau afară într-o zi înnorată; sau pentru fotografia macro.
ISO 400 – 800: Potrivit în interior cu o sursă de lumină suplimentară, cum ar fi un bliț;
ISO 800 – 1600: Ideal pentru momentele când este întuneric afară sau dacă fotografiați în interior cu lumină slabă;
ISO 1600 – 3200: În condiții de lumină scăzută fără bliț. Imaginea va avea multă granulație din cauza luminii slabe.
Super sfat: Îți recomandăm să setezi ISO 400 pentru cadre cu cer înnorat sau pentru fotografii realizate pe înserat.
Înțelegera setarilor ISO este crucială pentru un fotograf botez, fie că este amator sau profesionist. Aceasta te poate ajuta în realizarea unor fotografii mai clare și de calitate, in special cele realizate in biserica sau restaurant.