Ce este profunzimea campului vizual in fotografia profesionala

profunzimea campului vizual

Profunzimea campului vizual este una dintre caracteristicile unei fotografi bine facute. Diafragma obiectivului foto este cea care face posibila o astfel de imagine. De fapt aceasta defineste, asa cum sugereaza si numele sau, dimensiunea deschiderii care va lasa lumina sa treaca atunci cand facem o fotografie. Diafragma unui obiectiv este variabila si este notata cu litera f.

Vorbim de deschidere mare cand f este mic si de deschidere mica cand numarul este mare. Nu este foarte complicat, dar trebuie sa stii! Acest lucru se datoreaza faptului ca numarul diafragmei este un raport dintre distanta focala a obiectivului si diametrul de intrare. Deci, este normal ca pe masura ce diametrul creste, numarul de deschidere sa scada. Poate lua alte valori si se poate apropia de f / 16 sau f / 22, dar nu se poate deschide mai mare decat f / 1,8.

Ce este adancimea campului vizual?

Adancimea de camp dintr-o fotografie este, pur si simplu, dimensiunea zonei focalizate. Daca intreaga fotografie este clara, spunem ca adancimea campului este mare. Daca o parte foarte mica este focalizata, iar restul este neclar, se spune ca este o adancime de camp mica. 

Care este relatia dintre diafragma si profunzimea campului?

Umbland la valoarea deschiderii, vom influenta doua lucruri.

– Pe de-o parte, vom influenta cantitatea de lumina care intra in obiectiv si, prin urmare, expunerea fotografiei.

– Pe de alta parte, vom influenta direct adancimea campului.

Cu cat obiectivul este deschis mai larg (iar numerele f sunt mai mici ), cu atat este mai mica adancimea campului si cu atat este mai mare cantitatea de lumina care intra in obiectiv.

In schimb, cu cat inchizi mai mult obiectivul mai (cu atat sunt mai mari numerele f), cu atat este mai mare adancimea campului si cu atat este mai mica cantitatea de lumina care intra in obiectiv.

Utilizarea adancimii campului

Cand te gandesti la adancimea campului, trebuie sa te gandesti la subiect. Care este subiectul fotografiei tale? Ochiul uman este atras de ceea ce este focalizat. Prin urmare, este necesar sa ai o adancime de camp adaptata subiectului.

Daca, de exemplu, trebuie sa fotografiem un peisaj, dorim ca intreaga fotografie sa fie clara, deoarece subiectul umple intregul cadru. Prin urmare, vom crea o adancime mare alegand o deschidere mai mare decat f / 11 in general.

Pe de alta parte, daca faci un portret sau sedinte foto Craciun in studio si doresti sa izolezi subiectul pentru a concentra atentia asupra acestuia, este in interesul tau sa utilizezi o diafragma mare, intre f / 1,8 si f / 4, de exemplu. In acest fel, fata modelului sau obiectul respectiv va fi focalizat in timp ce fundalul nu este focalizat, iar ochiul va tinde in mod natural sa se concentreze pe subiect in sine.

sedinta foto craciun

Ce trebuie sa retinem deci, despre profunzimea campului vizual?

– Diafragma este cea care va lasa lumina sa treaca atunci cand facem o fotografie.

– Adancimea campului a unei fotografii inseamna dimensiunea zonei focalizate.

– Profunzimea campului vizual este un instrument creativ, care poate fi utilizata, de exemplu in sedinte foto familie pentru a izola subiectul unei fotografii.