Setari aparat foto pentru interior

Setari aparat foto pentru fotografii la interior, cu lumina slaba, in situatii precum fotografie de eveniment (nunta sau botez), fotografie de noapte sau alte tipuri de fotografie.

Setari aparat foto:

ISO: Cu cât ridici ISO-ul, cu atât vei obține o expunere mai bună în condiții de lumină scăzută. Cu toate acestea, creșterea ISO-ului poate aduce și mai mult „zgomot” în imagine (noise). Alege o valoare ISO moderată pentru a menține o calitate bună a imaginii.

Pentru camere foto cu un senzor de imagine mai mic precum APS-C sau Micro Four Thirds poti merge cu valoarea ISO pana la 1600, iar pentru camerele format full frame se poate urca chiar pana la ISO 6400 sau mai mult.

Diafragmă (f-stop/apertura): O diafragmă mai mică (valoare f-stop mai mică, cum ar fi f/1.8 sau f/2.8) permite mai multă lumină să intre în obiectiv. Acest lucru aduce de asemenea un camp de profunzime mai mic, izolând subiectul principal.

Pentru fotografia de eveniment (fotografiere in biserica sau restaurant), daca permite obiectivul, este ideala o valoare de F2.8. O valoare mai mica (ex. F1.4) ne ofera un camp de profunzime foarte mic si riscam sa nu avem in focus cadrul dorit.

Sunt situatii in cazul fotografiei de portret la interior, cand se poate folosi cu succes o diafragma foarte deschisa: F1.8 pana la F1.2.

Timpul de expunere (viteza de obturație): Poti reduce viteza de obturație pentru a permite mai mult timp de expunere și a capta mai multă lumină. Cu toate acestea, trebuie să fii atent la mișcare. Dacă fotografiezi subiecte în mișcare, ar putea apărea efectul de „fotografie miscata”.

In cazul fotografiei de eveniment la interior, stabilizarea de imagine sau trepiedul nu ne ajuta. Pentru ca avem subiecte in miscare, trebuie sa „inghetam” imaginea cu un timp de expunere potrivit, cum ar fi 1/160 pana la 1/200. Un timp de expunere mai lung poate fi folosit pentru cadrele statice.

Setari aparat foto – Balansul de alb: Ajustează setarea de balans de alb pentru a corecta tonurile de culoare în funcție de iluminarea specifică a locului.

Balansul de alb se poate calibra folosind un accesoriu foto numit card de setare white balance.

Noi recomandam setarea balansului de alb pe modul AUTO si fotografiere in format RAW, astfel se va putea modifica ulterior in postprocesare.

Ajustând aceste setări în funcție de condițiile specifice de iluminare și de tipul de fotografie dorit, vei obține rezultate bune în interior. Experimentează și adaptează setările în funcție de nevoile tale specifice.

Super sfat 1 – Pentru fotografie arhitecturala sau fotografii care nu implica un subiect uman, foloseste un obiectiv cu stablizare de imagine sau un trepied.

Super sfat 2 – Pentru fotografie de evenimente, cum ar fi nunta sau fotograf botez, poti folosi urmatorul exemplu de setari aparat foto: F2.8, 1/160, ISO 1600/3200/AUTO si completeaza lumina cu lumini suplimentare (blitz, lampa etc).

Daca ai intrebari nu ezita sa lasi un comentariu.